Hartverwarmend en Indrukwekkend verhaal

Van Sumita hebben we het onderstaande, prachtige verhaal mogen ontvangen. We delen Sumita‚Äôs trots voor dit verhaal waarin het belang van de trainingen naar voren komt. Dit is namelijk het verhaal van Aysa (niet haar echte naam), een van de studenten die de ‘Persoonlijke Hygiene en Gezondheid’ heeft gevolgd.

Toen Aysa nog klein was overleed haar vader. Hij liet zijn vrouw achter met drie kleine kinderen. Omdat het te moeilijk was om de kinderen alleen op te voeden werden de meisjes naar een weeshuis gestuurd en de zoon naar een madrassa (een religieuze school). Het weeshuis waar Aysa naar toe ging is een van de locaties waar de training ‘Persoonlijke Hygiene en Gezondheid’ gegeven werd en zij heeft dan ook deelgenomen in de tweede lichting van deze training. Sindsdien is ze ook een deelnemer van de kringgesprek sessies.

Vorig jaar (2011) hoorde Aysa dat haar moeder opnieuw ging trouwen met een veel jongere man. Normaliter is het in Bangladesh niet gemakkelijk voor een moeder om met haar dochter over haar tweede huwelijk te praten. Toch had Aysa het op haar zinnen gezet om met haar moeder hierover te praten. Ze had namelijk bij de training geleerd over de rechten van meisjes en vrouwen, over registratie van huwelijk, straffen van polygamie, mensenhandel, vrouwenmishandeling en hoe vrouwen zich vaak te gemakkelijk door mannen laten misleiden.

Over de telefoon stelde Aysa haar moeder een aantal vragen; of ze na haar huwelijk in haar huidige huis zou blijven wonen, of ze nog een relatie met haar kinderen zou onderhouden, wat ze zou doen als haar man haar geld en bezittingen wou hebben? Aysa’s moeder beantwoordde dat de kinderen natuurlijk altijd bij haar zouden zijn en dat haar geld en bezittingen voor haar kinderen zouden zijn. Aysa zei dat haar moeder dit met de man moest overleggen.

Een aantal weken later vertelt Aysa de trainers dat haar moeder, na aanleiding van hun gesprek, met de man had gesproken en dat hij het eens was met haar wensen (om de kinderen te blijven spreken en dat haar bezit van hen zou zijn). Maar op de huwelijksdag is hij niet op komen dagen. Inmiddels is Aysas moeder er achter gekomen dat de man gierig was en juist haar geld en bezit wou hebben. Aysa bedankt de trainers, als ze de training niet had gevolgd en haar moeder niet de vragen had gesteld dan zouden ze nu een groot probleem hebben. Daarbij is Aysa erachter gekomen dat haar moeder haar mening belangrijk vindt.

This entry was posted in nieuws. Bookmark the permalink.